eCMR

Onze wereld is de laatste twintig jaar in rap tempo gedigitaliseerd. Het internet speelt hier een belangrijk rol in. Door het wereldwijde web is het mogelijk om zonder merkbare vertraging met de gehele wereld te communiceren. Daarmee bracht het web een schier eindeloze hoeveelheid aan nieuwe mogelijkheden voor bedrijven. Uiteraard heeft ook de logistieke sector hier vruchten van geplukt: er zijn al vele efficiëntieslagen gemaakt, en nog steeds volgen innovaties elkaar in rap tempo op. Eén van die innovaties is de elektronische CMR, vaak afgekort tot eCMR, en daar willen we in deze blog eens wat licht op laten schijnen.

Wat is een CMR?

De CMR is een document waarop gegevens staan genoteerd over de lading die een transporteur vervoert. De vrachtbrief vermeldt onder andere het laad- en losadres, het aantal goederen en de aard van de goederen. De verzender, transporteur en ontvanger tekenen de vrachtbrief, waarmee ze aangeven akkoord te gaan met de op de CMR gepresenteerde informatie. Tevens is de CMR een wettelijk middel om bij controle door autoriteiten te kunnen aantonen welke lading zich in de vrachtwagen bevindt.

De CMR werd in 1956 bedacht op initiatief van de Verenigde Naties. Tijdens een conventie in Geneve gingen verschillende Europese landen akkoord om vrachtdocumenten te standaardiseren om zo internationaal transport eenvoudiger te maken. Inmiddels zijn 58 landen aangesloten bij het CMR-verdrag, waaronder geheel Europa, Rusland, en een aantal landen in het Midden-Oosten.

In 2008 werd de CMR-conventie uitgebreid met een extra protocol waarmee de elektronische CMR mogelijk werd. Hiermee was de eCMR geboren. Nederland was één van de eerste landen die het eCMR-protocol ratificeerde, en in 2017 begon een pilot in de Benelux. In de afgelopen jaren hebben steeds meer landen de eCMR geaccepteerd; op het moment van schrijven kan de eCMR in een groot gedeelte van Europa gebruikt worden.

De voordelen van een eCMR

Waarom zou een transportbedrijf kiezen voor de eCMR? Welke voordelen kan een logistieke firma halen uit de digitale vrachtbrief?

Het grootste voordeel is de transparantie en snelheid die kenmerkend zijn voor de informatie op de eCMR. Omdat deze informatie digitaal is opgeslagen, is deze op elke tijdstip en op eenvoudige wijze opvraagbaar voor alle partijen op de eCMR. Wijzigingen op de eCMR zijn dan ook direct inzichtelijk voor iedereen. Veel eCMR-leveranciers bieden de mogelijkheid om de informatie op de digitale vrachtbrief automatisch op te laten halen door een koppeling tussen het e-CMR-systeem en de software van de verzender, ontvanger of transporteur. Zodoende is de data op de digitale vrachtbrief ook direct beschikbaar voor de betrokken partijen. Het spreekt voor zich dat dit zich vertaalt in een verbetering in efficiëntie en effectiviteit. Hierdoor kan een logistieke dienstverlener al snel kosten gaan besparen.

Als we de digitale vrachtbrief vergelijken met de papieren CMR zijn de voordelen evident. Een eCMR kan niet kwijtraken, of onleesbaar raken. Verder ben je al snel veel tijd kwijt aan het verwerken van een papieren CMR: de informatie op de CMR moet met de hand worden ingevoerd in het juiste systeem, vervolgens moet de papieren CMR gescand en gearchiveerd worden. Met de digitale vrachtbrief kunnen al deze stappen overgeslagen worden en zo wordt veel tijd bespaard.

Een ander voordeel is dat je met de eCMR het papierverbruik drastisch naar beneden brengt. Elke CMR bestaat standaard uit vier kopieën. Als een bedrijf 500 zendingen per dag vervoert, bespaar je met de eCMR dus al 2000 A4’tjes per dag. Het behoeft geen uitleg dat dit beter is voor het milieu.

De eCMR bij Oldenburger

Bij Oldenburger Transport zijn we al langer op zoek naar de beste oplossing om van papier af te komen. Vooral de papieren CMR was altijd veel gedoe. Sinds begin dit jaar maakt Oldenburger volledig gebruik van de software van CargoLedger. Het gebruiksgemak van de software is het belangrijkste onderscheidend voordeel. De chauffeur heeft nu een toepassing op de mobiele telefoon waarmee ritten sneller en makkelijker afgewerkt en afgemeld worden. De eCMR is een integraal onderdeel van het hele proces. Met de uitgebreide mogelijkheden van CargoLedger is Oldenburger Transport ook van plan om de app te gaan uitrollen onder charters. Dit is een grote stap in het verder digitaliseren en efficiënter maken van de keten.

Binnen Oldenburger Transport hebben Pieter van Bergeijk en Gert Kok de leiding over het e-CMR-project. Van Bergeijk: “Wij waren al een tijd op zoek naar een goed werkende e-CMR-oplossing. In het voorjaar van 2021 maakten wij kennis met CargoLedger. Al snel werd duidelijk dat hun flexibele en meedenkende houding ons op nieuwe hoogtes zou kunnen brengen op het gebied van papierloos transport. Na een pilot met een aantal chauffeurs in de herfst hakten we de knoop door: per 1 januari 2022 werd CargoLedger de leidende app voor chauffeurs om ritten mee af te werken.”

Kok vult aan: “De app is zeer makkelijk in het gebruik voor onze chauffeurs, maar het grootste voordeel ervaren wij in het feit dat al de gegevens die de chauffeur invult direct in ons TMS-pakket en emballagesoftware lopen. Zo hebben we onder andere realtime inzicht in de saldo’s van onze klanten, waardoor we dichter op de bal kunnen zitten.”

Hjalmar van der Schaaf, directeur en mede-eigenaar van CargoLedger, is trots op het resultaat: “De positieve feedback op het gebruiksgemak van onze applicaties is waar we het voor doen! En onze eCMR bespaart daarbovenop kosten en biedt meer inzicht.”

Benieuwd naar welke voordelen Oldenburger Transport u kan bieden met behulp van de eCMR? Neem contact met ons op!