LZV voor gekoeld transport

Wellicht is het u weleens opgevallen dat er steeds meer langere vrachtwagens te zien zijn op het Nederlandse wegennet. Dat klopt, want sinds 1 januari 2013 is de maximale lengte en het maximale gewicht van vrachtwagens in Nederland verhoogd. Sinds de millenniumwisseling zijn er een aantal proeven geweest en in 2013 is de zogenaamde LZV definitief toegestaan op de Nederlandse weg. Een LZV mag 25,25 meter lang zijn, en 60 ton zwaar, wat meer is dan de standaard van 18,75 meter en 50 ton.

In andere Europese landen wordt ook volop geëxperimenteerd met de Langere en Zwaardere Vrachtwagencombinatie. Terwijl deze vrachtwagencombinatie bijvoorbeeld al sinds jaar en dag gebruikelijk is in Scandinavië, deed Duitsland er weer wat langer over om deze toe te laten. Dat gebeurde in 2017 en sindsdien is het mogelijk om LZV’s in te zetten op de route van Nederland naar Scandinavië. Oldenburger Transport was één van de eerste transporteurs die hiervan gebruik maakte. Hierdoor is er een brede kennis opgebouwd. Maar wat is een LZV precies? En welke redenen zijn er om hiervoor te kiezen? In deze blog gaan we op zoek naar de antwoorden op deze vragen.

LZV vrachtwagen: Wat houdt het in?

De definitie van een LZV zit ‘m al in de naam: Langere en Zwaardere Vrachtwagencombinatie. Zoals gezegd mag deze combinatie langer en zwaarder zijn dan een traditionele vachtwagencombinatie. In Nederland is de maximumlengte 25,25 meter en het maximumgewicht 60 ton. Het gebruik ervan is echter wel gebonden aan een aantal extra regels. Om met een LZV te mogen rijden moet er eerst een ontheffing worden aangevraagd bij het RDW. Ook kan men niet overal ermee rijden: in principe mag er op alle autosnelwegen gereden worden in Nederland, maar daarbuiten is de transporteur gebonden aan een netwerk van goedgekeurde routes. In Duitsland werkt dit ongeveer hetzelfde: daar mag de LZV alleen op het zogenaamde Positivnetz komen; het Duitse netwerk van goedgekeurde wegen.

Ook aan de LZV zelf worden eisen gesteld. Deze eisen gaan bijvoorbeeld over de verplichte assistentiesystemen, de maximale draaicirkel en markering van de combinatie, zodat het voor andere weggebruikers duidelijk is dat het om een lange en zwaardere vrachtwagen gaat.

De eisen aan een LZV zijn niet Europees geregeld, wat zorgt voor verschillen tussen landen. Zo is Duitsland over het algemeen strenger wat betreft regels: de Duitse wet eist een kleinere draaicirkel dan Nederland. Daarbij is in Duitsland sinds dit jaar een dodehoekassistent verplicht geworden; een systeem dat waarschuwt als er zich een voetganger of fietser in dode hoek van de vrachtwagen bevindt.

Een chauffeur mag niet zomaar op een LZV stappen. In Nederland moet hij of zij eerst een certificaat hiervoor behalen middels een examen bij het RDW. Dit kan alleen als de chauffeur minimaal vijf jaar een CE-rijbewijs heeft.

Een LZV combinatie

In de Europese richtlijnen op het gebied van vrachtwagencombinaties zijn acht soorten LZV combinaties gedefinieerd. Deze combinaties worden aangeduid met de letters A t/m H. In Nederland ziet men vaak de A-variant (een motorwagen met dolly en oplegger) of de D-variant (ook wel B-Double genoemd, een trekker met korte oplegger en daarachter een conventionele oplegger). Ook de indrukwekkende C-variant wordt in Nederland gebruikt: een motorwagen met twee aanhangers.

Bij Oldenburger Transport maken we gebruik van de A-variant: een motorwagen (vrachtwagen met vaste laadbak), een dolly en een oplegger. Deze combinatie heeft als voordeel dat de dolly en oplegger kunnen worden afgekoppeld, zodat er een motorwagen overblijft. Deze motorwagen is relatief klein van formaat en kan zodoende gemakkelijk bij krappe laad- of losadressen komen. Op deze manier is een LZV combinatie altijd flexibel inzetbaar.

Oldenburger Transport is inmiddels ook aan de slag gegaan met de B-variant. Dit is een trekker met daarachter een oplegger en aanhanger. Deze is flexibeler te plannen doordat de oplegger en aanhanger uitwisselbaar zijn met andere eenheden in het wagenpark.

Waarom LZV combinaties duurzaam zijn

Nu we duidelijk in beeld hebben wat een LZV precies is, is de volgende vraag: wat zijn de beweegredenen om LZV’s in te zetten? Bij Oldenburger Transport zien we de LZV vooral als belangrijke stap in het verduurzamen van onze transportbewegingen. Met een LZV hebben we namelijk een vrachtwagencombinatie met meer capaciteit: een LZV kan zo’n 50% meer volume vervoeren vergeleken met een trekker-oplegger. Door het grotere gewicht verbruikt een LZV wel meer brandstof, maar dit is slechts 10%. De stijging in volume is dus relatief groter dan de stijging in brandstofverbruik. Als we de CO2-uitstoot van een LZV uitspreiden over alle vervoerde laadeenheden (CC-containers in ons geval), is de uitstoot per CC-container tot wel 22% lager dan bij een trekker-oplegger. Door LZV’s te gebruiken, vermindert Oldenburger Transport dus actief haar uitstoot.

Ook resulteert het gebruik van LZV’s in minder transportbewegingen. Om een volume van 1000 CC-containers te vervoeren, zijn 24 trekker-opleggers nodig. Als dit volume met LZV’s wordt vervoert, zijn slechts 15 vrachtwagens nodig. Zo zijn er minder vrachtwagens op de weg, wat leidt tot minder drukte en congestie.

Oldenburger Transport was in 2017 één van de eerste transporteurs die op de route Nederland-Scandinavië LZV’s inzette en heeft zodoende ruime ervaring opgedaan. Inmiddels is meer dan de helft van ons wagenpark LZV. Door het gebruik van LZV’s zijn wij actief bezig met het verminderen van onze CO2-uitstoot. Bent u op zoek naar een transporteur die oog heeft voor het klimaat? Oldenburger Transport denkt graag met u mee hoe we uw transportbewegingen duurzamer kunnen maken. Neem contact met ons op voor meer informatie!