Transportplanner

Het hart van Oldenburger Transport wordt gevormd door ons team van transportplanners. Dit team bestaat uit circa zeven medewerkers en zij zijn verantwoordelijk voor het opstellen van een planning met als doel om alle aangenomen transportopdrachten op de juist bestemming te krijgen. Daar komt veel bij kijken, zeker als het gaat om de zeer dynamische bloemen- en plantensector waarin wij opereren. Daarom geven wij met deze blog een kijkje in de keuken.

Taken van de transportplanner

De hoofdtaak van de transportplanner is uiteraard om ervoor te zorgen dat de goederen op de juiste tijd op de juiste plaats aankomen. Deze hoofdtaak is binnen Oldenburger Transport verspreid over een aantal functiegebieden. Dat betekent dat elke transportplanner een ander pakket taken heeft, en daarmee zijn eigen stukje van de totale planning verzorgt. In deze paragraaf diepen we deze gebieden wat meer uit.

Allereerst is er een resourceplanner. Hij zorgt ervoor dat er voor een aantal dagen vooruit genoeg chauffeurs en genoeg vrachtwagens beschikbaar zijn om de verwachte transportopdrachten in de toekomst uit te kunnen voeren. Hierbij moet hij onder andere letten op de rij- en rusttijden van chauffeurs en onderhoudsafspraken van vrachtwagens. Als de resourceplanner in beeld heeft welke chauffeurs en vrachtwagens hij beschikbaar heeft, kan hij die gaan indelen op ritten.

Het daadwerkelijk plannen van de ritten naar Scandinavië en Oostenrijk ligt bij de exportplanner. Zijn taak is het maken van efficiënte ritten. Efficiënt wil hierbij zeggen dat hij let op de eisen van klanten, maar ook op de beladingsgraad en winstgevendheid van de rit.

De exportplanner kan zijn werk echter niet doen als de te vervoeren orders niet opgehaald worden bij de exporteurs en kwekers in Nederland. Dat deel van het traject wordt verzorgd door de binnenlandplanner. Hij stuurt een groep binnenlandchauffeurs aan met het doel om de orders zo snel mogelijk op te halen bij de binnenlandse laadadressen.

Nadat een chauffeur al zijn goederen gelost heeft in Scandinavië of Oostenrijk, gaat de retourplanner aan de slag. Hij kijkt of hij in de buurt van de losadressen een geschikte retourlading kan vinden. Tevens zorgt hij ervoor dat lege CC-karren mee terug worden genomen zodat deze kunnen worden teruggegeven aan exporteurs en kwekers.

Als de vrachtwagen weer terug is in Nederland, heeft de resourceplanner al weer een plan staan voor een volgende rit. En zo begint de cirkel weer opnieuw.

De kunst van routeplanning

Als een transportplanner een rit samenstelt, heeft hij te maken met allerlei omstandigheden. Denk maar eens aan de volgende voorbeelden:

  • De chauffeur heeft te maken met wettelijke rij- en rusttijden
  • Er zijn belangrijke ferry’s op de route die op bepaalde tijden varen
  • Bepaalde losadressen hebben een tijdsvenster
  • Bij andere losadressen kun je niet met een lange vrachtwagencombinatie (LZV) komen

Met al deze omstandigheden dient rekening gehouden te worden. Zodoende dient de transportplanner een goede route te plannen. Routeplanning is dan ook een belangrijk onderdeel van het werk als transportplanner. De adressen binnen een rit dienen op zo’n manier gelost te worden, dat aan alle eisen wordt voldaan. De volgorde van lossen is dus ook een belangrijke factor.

Bij Oldenburger Transport hebben de transportplanners de beschikking over een uitgebreid en veelzijdig Transport Management Softwarepakket (TMS). Binnen dit pakket is een goede routeplanner aanwezig die met diverse omstandigheden rekening houdt. Daarnaast is deze routeplanner in staat zelf een route te bedenken op basis van een selectie orders. In zo’n geval bedenkt de routeplanner zelf een efficiënte volgorde en doet vervolgens een voorstel die de transportplanner kan accepteren of weigeren.

Uiteraard is ook de kennis van de chauffeur op het gebied van routeplanning van groot belang. Bij Oldenburger Transport mogen we ons gelukkig prijzen met een team van gedreven chauffeurs die niet wars zijn van eigen initiatief als het gaat om het vinden van een betere route.

Transportplanner bij Oldenburger Transport

Plannen is een complexe taak, waarbij veel komt kijken. Met deze blog hebben we een klein tipje van de sluier opgelicht. Heeft deze blog je interesse gewekt? Zie je plannen als een uitdaging? Dan is dit vak wellicht wat voor jou. Wij hebben op dit moment een vacature uitstaan voor transportplanner. Voel je vrij om te solliciteren!