Groupage is voor Oldenburger Transport een belangrijk kernwoord. Maar hoe vanzelfsprekend het voor ons als medewerkers van Oldenburger Transport ook is, het kan voor een buitenstaander een vreemde term zijn. Daarom nemen we u in deze blog mee in de wereld van de groupage.

Wat is groupage transport?

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om te weten wat groupage precies inhoudt. In het woord groupage kunnen we het woord ‘groeperen’ herkennen. En dat is precies een goede uitleg van groupage: je groepeert verschillende kleine zendingen bij elkaar tot één of meerdere grote zendingen. Bij groupagetransport verzamel je dus kleine zendingen en groepeert die in grote zendingen om ze vervolgens te transporteren naar de juiste bestemming.

Groupage komt bij alle transportmodaliteiten voor. In het wegtransport gaat het vaak om verschillende kleinere zendingen die bij elkaar gebracht worden om één volle vrachtwagenlading te vormen. Dit wordt vaak een FTL genoemd; een Full Truck Load. Maar ook in de zeevracht kan sprake zijn van groupagetransport. In de zeevracht wordt doorgaans gebruikt gemaakt van containers, maar het kan zijn dat een exporteur niet genoeg zendingen heeft om één container vol te krijgen. Zo’n bedrijf kan zich melden bij een expediteur die verschillende kleine zendingen bij elkaar brengt en verdeelt over containers. Zodoende gaan containers wel vol weg. Hetzelfde principe speelt ook in de luchtvracht.

De efficiëntie van groupagetransport

Het grootste voordeel van groupage zit in de efficiëntie die gepaard gaat met groupagetransport. De transporteur kan verschillende kleine zendingen consolideren en groeperen op bestemming en vervolgens zijn voertuigen vol op pad sturen. Daarmee kan de transporteur zijn kosten spreiden over alle zendingen die zich in de vrachtwagen bevinden. Dit voordeel vertaalt zich in lagere transportkosten voor de exporteurs van de zendingen.

In het bloemen- en plantentransport is groupage een veelgebruikte methode. Dit komt omdat exporteurs vaak kleine aantallen bloemen en planten verkopen aan winkels of groothandels. Deze aantallen zijn klein in de zin dat ze vaak niet voldoende zijn om een vrachtwagen te vullen. De kunst voor de transporteur is om meerdere zendingen in hetzelfde gebied in één vrachtwagen te krijgen. Maar daar houdt het niet op: de rit moet vervolgens zo gepland worden dat de producten op de juiste tijd op de juiste plaats aankomen. En dat kan heel uitdagend zijn bij groupagetransport! Voor Oldenburger Transport is geen uitdaging echter te groot; groupage, hoe klein de zendingen ook, is voor ons geen enkel probleem.

De expertise van Oldenburger Transport in groupage

Groupage is één van de belangrijkste specialismes van Oldenburger Transport. Over meer dan 25 jaar hebben we onze expertise op dit gebied geperfectioneerd. Met deze ervaring op zak verzorgen we dagelijks groupagetransport naar een flink aantal bestemmingen in Scandinavië en Oostenrijk. Zo hebben we doordeweeks dagelijks vertrek naar onder andere de regio’s Helsingborg, Oslo en Wenen.

Heeft u als bloemen- of plantenexporteur regelmatig een paar karren naar een bestemming in Denemarken, Zweden, Noorwegen en/of Oostenrijk? Dan bent u bij ons op het juiste adres! Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Frans van Bergeijk

0297898570